Saturday, September 10, 2011

General Knowledge Ques and Ans::>

1. The third carnatic war was fought in
(a) 1730-32
(b) 1748-54
(c) 1700-61
(d) 1720-21
Ans: (a)1748-54

2. Berar was annexed to the British empire by
(a) lord Curzon
(b) Dalhousie
(c) lord Cornwallis
(d) lord Wellesey
Ans: (c) lord Cornwallis

3. "woods despatch" of 1854 resulted in the
(a) establishment of Indian universities
(b) Abolition of Sati system
(c) Establishment of technical schools
(d) Abolition of child marriage
Ans: (a)establishment of Indian universities

4. Vasco-da-gama landed in India at
(a) Bombay
(b) Cochin
(c) Madras
(d) Calicut
Ans: (d) Calicut

5. The founder of Muslim league
(a) M.A.Jinnah
(b) Sir Syed Ahmed
(c) Shaukut Ali
(d) Maulana Azad
Ans: (b) Sir Syed Ahmed

6. The period of the Indus Valley Civilization ranges from
(a) 2400-1700 BC
(b) 2500-2000 BC
(c) 2000-1500 BC
(d) 1000-500  BC
Ans: (a) 2400-1700 BC

7. The Vedas are the main source of information for which civilization
(a) Indus valley civilization
(b) The Aryans
(c) Jainism
(d) Buddhism
Ans: (b) The Aryans


 8. Alexander invaded India sometime around
(a) 500 BC
(b) 400 BC
(c) 525 BC
(d) 327 BC
Ans: (d) 327 BC

9. Gautham Buddha was born in the year
(a) 537 BC
(b) 400 BC
(c) 525 BC
(d) 563 BC
Ans: (d) 563 BC

10. When was Guru Nanak born
(a) 1469 BC
(b) 1538 BC
(c) 1345 BC
(d) 1432 BC
Ans: (a)1469 BC

11. Which line divides a circle into equal halves?
(a) Radius
(b) Diameter
(c) Secant
(d) Tangent
Ans: (b) Diameter

12. Who was the first Indian to hold the post of Governor General in India?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Dr. K M Munshi
(c) C Rajagopalachari
(d) Annie Besant

Ans: (c) C Rajagopalachari

13. Who was the India’s first Deputy Prime Minister?
(a) Sardar Vallabhai Patel
(b) Morarji Desai
(c) Choudhary Charan Singh
(d) Jagjivan Ram

Ans: (a) Sardar Vallabhai Patel

14. Who was India’s first woman Cabinet Minister?
(a) Dr. Vijayalakshmi Pandit
(b) Rajkumari Amrit Kaur
(c) Dr. Annie Besant
(d) Sheila Dixit

Ans: (b) Rajkumari Amrit kaur

15. Which British Governor continued in that position even after India became Independent?
(a) Sir Archibald Nye
(b) Sir Henry Knight
(c) Lord William Bentinck
(d) Warren hastings

Ans: (a) Sir Archibald Nye

16. Who was the only Indian woman to become the president of the United Nations General Assembly?
(a) Indira Gandhi
(b) Reita Faria
(c) Vijaya Lakshmi Pandit
(d) None of the above

Ans: (c) Vijaya Lakshmi Pandit 

17. Who was the first Vice-Chairman of the Planning Commission?
(a) C.M Trivedi
(b) D.P Dhar
(c) Shankarrao Bhaurao Chavan
(d) V.T Krishnamachari
Ans: (d) V.T Krishnamachari


18. Who was the first Indian woman to become a Governor of a state?
(a) Padmaja Naidu
(b) Sarojini Naidu
(c) Annie Besant
(d) Indira Gandhi

Ans: (b) Sarojini Naidu

19. The first Indian Commander -in-chief of free India was…
(a) Air Marshal S Mukherjee
(b) Gen. Rajendrasinhji
(c) General Cariappa
(d) Gen. Gopal Gurunath Bewoor

Ans: (c) General Cariappa 

20. Who was India’s first President?
(a) C. Rajagopalchari
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Pandit Jawaharlala Nehru
(d) Lord Mountbatten

Ans: (b) Dr. Rajendra Prasad

21. Who was the first Indian woman to be decorated with Bharat Ratna?
(a) Indira Gandhi
(b) Mother Teresa
(c) Aruna Asaf Ali
(d) M.S Subbulakshmi

Ans: (a) Indira Gandhi

22. The term Grand Slam is associated with?
(a) Billiards
(b) Chess
(c) Cricket
(d) Bridge and Tennis

Ans: (d) Bridge and Tennis

23. Who was the first Test centurion in Indian Cricket?
(a) Vinu Makand
(b) C K Naidu
(c) Lala Amarnath
(d) Pankaj Roy
Ans: (C) Lala Amarnath


24. Which of the following describes Triathlon correctly?
(a) Swimming – Cycling – Marathon
(b) Cycling – Sprint – Hurdles
(c) Cycling – Swimming – Half Marathon
(d) Marathon – Swimming  - Cycling
 

Ans: (a) Swimming – Cycling – Marathon 

25. Who was the author of the famous storybook 'Alice's Adventures in Wonderland'? 
a) Rudyard Kipling
b) John Keats
c) Lewis Carroll
d) H G Wells

Ans: c) Lewis Carroll 

No comments:

Post a Comment

Post your comments on this blog "Collections". Share this blog posts with your friends if you like. thanks!

For Go To My ''தொகுப்புகள்'' Blog Click The Below Link